İONLAŞDIRICI ŞÜALANMALAR



Iyonize ışınlar çok yüksek biyolojik etki etme özelliğine sahiptirler, bu ışınlarla canlı organizmanın atom ve molekülleri arasındaki etkileşim, yani bu ışınların etkisinden insan ve hayvan organizması hücrelerinde, organlarında meydana gelen karmaşık biyokimyasal, fiziksel-kimyasal ve s. prosesler öngörülüyor. Bu mesele son yıllara kadar rentgenoloq ve radioloqları bir kadar da ilgilendirmiyordu. Fakat son 20-30 yıl içinde bazı ülkelerde atom endüstrisinin hızla gelişmesi ile ilgili olarak, tıp, tarım ve veterinerlik bilimlerinin büyük bir grup alimleri ışınların biyolojik etki mekanizmasını öğrenmeye başlamıştır.
Işın zədələnmələrinin esas koruyucu ve tedavi konularını doğru çözmek için bu ışınların birincili biyolojik etki mekanizmasını öğrenmek derin bilgi gerektirir. Işın zədələnmələrnin biyokimyasal mekanizmasını bilmek bu sürecin patogenezmin ve metabolizma bozukluklarına yaşanan bazı hastalıklarda oluşan biokimyavi değişikliklerin öğrenilmesi çok yardımcı olur. Bu konunun esaslı çözümü iyonize ve dokularda meydana gelen morfolojik değişiklikler düzgün öyrənilmədiyindən sonra mümkün olabilir.
Hayvan orqanizması çok karmaşıktır ve hemen o henüz sonuna kadar incelenmemiştir. Uzun süre yapılan araştırmalar sonucunda anlaşılmıştır ki, farklı ışınların öğrenilmiştir, bu ışınları oluşturan izotopların toplanması ve enerjinin geliştirilmesi açısından esasen ilk önce hayvanın biyokimyasal özelliklerden çok bağlıdır.
Radyoaktif ışınların biyolojik etki özelliği ilk önce hayvanda şüalanmanı kabul eden analizatörünce olmaması, ikincisi ise dokunun enerji iletim biçimi ile ilgilidir. Örneğin, her türlü küçük hayvanlar için 1000 R ölüm dozu, fakat buna rağmen dokuya çok az miktarda 8,4 KDJ / g (2 kkalori) enerji toplanır.
Iyonize ışınların biyolojik etki mekanizmasını temini olarak iki ana etapa ayrılabilir, ilk olarak şüalanmanın biyolojik etkisi ile belirlenir, yani organ ve dokuların biyokimyasal süreçleri etkilemek, ikinci etap orqanizmaya şüalanmanın etkisi zamanı neyrogen ve gumoroloji değişkenlik aracılığıyla oluşan süreçtir.
Iyonize ışınların biyolojik etkileri birçok faktöre bağlı olarak kendilerini farklı şekillerde göstermektedir verebiliyor. Bu faktörlerden ışınların türünü, enerjisini, etkileme sürecini, cisimlerden görme yeteneğini, ionlaşdırma özelliklerini vb. gösterilebilir. Iyonize ışınlar o ışınlar ki, onların enerjisinin etkisinden udulduqları ortamda, hem de canlı organizmada iyonlar oluşur. Bu ışınların ışınları, olumsuz yüklü - parçacıklar (elektronlar) pozitif yüklü e + -hissəciklər ve özelliklerine göre Röntgen ışınlarına benzer kvantlar veya elektromanyetik radyasyon fotonları aittir.
1905 yılında Berqon ve Trobondo tərfəindən teoriya meydana geldi, bu teoriyada anılırdı ki, Süt hastalığının oluşmasında metabolizmanın bozulması sonucu oluşur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İnsan skeleti

ƏN MƏSUR RİYAZİYYATÇILAR

Günəş sistemi