Sənaye tullantılarının zərərsizləşdirilməsi


Sənaye tullantılarının zərərsizləşdirilməsi
 Sanayi üretimi sürecinde çok atıklar alınır ki, bunların da gerekli emaldan geçirdikten sonra, yeniden məhsulistehsalı için hammadde olarak kullanılabilir.
Temizleme qurğularında biriken maden suları atıkları, hacmi katılığı polidispers katı fazaya göre 0,5 den 10 a kadar olan su suspenziyadır. Bu nedenle maden suları atıklarını (MST) tekrar çalıştırmak ve iptal edilmesinden önce, onu çamur
almak için önceden çalışıyor. MST-in üretiminin texnolojisikli tüm işlem türlerinin iptalini ve kullanımını dikkate alır. MST-ın sıkılması onun üretiminin I. aşamasıdır. Yerçekimi ve flotasiya yöntemi ile sıkıştırma en çok yayılmıştır.
Qravitasiyalı sıkıştırma, tullantısıxılma düzeneğinde, flotasiyalı-təziqli flotasiyaqurğusunda gerçekleştirilir. Ayrıca çöküntünün siklonlarda ve sentrofuqada merkezkaç kasılması uygulanır.



Çöküntünün stabilləşdirilməsi Bileşiminde bulunan biyolojik parçalanmaya maruz kalan organik madde bölümün daşlaşmasıdır ki. Bu da çöküntünün açık havada uzun süre saklanması sırasında çürüməsinin önler. Sanayi suları kaymaları stabilləşmə için çoğunlukla aerobik stabilləşmədən - aerotenk denilen cihazda çöküntünün uzun süre aeroblaşması ile elde ediyorlar. 200-de aerobik stabiləşmə 8 - 11 gündür, bu zaman 1 kg aktif lilin organik maddenin stabilləşdirilməsi için oksijenin tüketimi 0,7 kg oluşturmaktadır. Bu yöntem tüketimi 4200 m3 / saat olan çöküntünün işlenmesi için uygulanır. Çöküntülerin susuzlaşdırılması ise polidispers fazanın hacmi emilimi% 80 kadar olan çamur almak içindir. Sanayi suları atıklarının susuzlaşdırılması vakum filtirlərində, filtre preslərdə, sentrofuqalarda ve titreşim filtrlərdə gerçekleştirilir. Çöküntülerin kaldırılması o zaman uygulanır ki, tekrar geçiş mümkün değildir veya ekonomik olarak rentabelli değil. Çöküntülerin kaldırılması yönteminin seçimi, onların içerisinden ve sanayi tesislerinin bulunması ve planlamasında bağlıdır. Çöküntülerin yakılması en yaygın iptal olunduğu teknikleri biridir.Şəkil 13-de katı atıkların yakılması hesabına alınan sıcaklıktan çöküntülerin termikiqurudulması ve yakılması için cihazın şeması verilmiştir.


Çöküntülerin yakılması için fırını (1) çıkan 900- 10000C-de olan gazlar 3 kamerasına girer. Buradan çıkan gazların karşısına pompa-dozator (12), kompresör (13) ve bölüşdürücü (2) aracılığıyla çöküntüler vurulur. Kameranın üst kısmında sıcaklık suyun buharlaşması hesabına 750-8000C kadar düşüyor. Aynı zamanda bakdan (4), istidəyişdiricisi (5) kanalında sıkılmış çöküntü (rutubeti 93-% 95 olan) vurulur ki, bu da 84-89% kadar kurutulup. Nasosdozatorda (12) çöküntü vermek için (11) ile donatılmış bak (10) girer. Çıkan gazlar istidəyişdiricidə 300-3500C kadar soğutulup, filtreye (6) oradan boru (7) ile vantilatör (8) ile sorulub atmosfere geçer. Katı parçacıklar filtirdə tutulup kabul
edici (9) girer ve oradan periyodik üretiliyor. Bu tür cihazlar çevreyi korlamır ve esasen istismar edilir. Bunlar rutubeti% 60 mekanik karışımı% 10 kadar olan organik atıkları zərərsizləşdirməyə sağlar.
Sanayi atıklarını işleme ve iptal etmek için poligon cihazlarıyla kullanmak uygundur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İnsan skeleti

ƏN MƏSUR RİYAZİYYATÇILAR

Günəş sistemi