Stratosferdə ozon qatının dağılması


Stratosferde ozon tabakasının dağılması
   Gezegenin en büyük çevre felaketlerinden biri yerkürenin izafi güneş radyasyonuna koruyan stratosferdeki ozon tabakasının kalınlığının azalması ve dağılması.
   Bu belirti son yıllarda güney kutupları ilçesinde, Kuzey Amerika, Atlantik ve Avrupa'nın bazı büyük şehirleri üzerinde görülmektedir.
   Ozon tabakasının dağılmasının esas sebebi sanayide yaygın olarak kullanılan klor florkarbon (CFC veya XFU) freonlar, aerozonlar ve diğer klorlu sanayi atıkları.
   Bazı ülkelerde CFC - nın atık miktarı yılda 800 ton - dan fazla oluyor. Dikkate almak gerekir ki, klorin 1 atomu 10 bin ozon molekülünü yok eder ve atmosferde florun etkinliği 180 yıla kadar uzayabilir.



   İşte bu yönü nedenle aşındırıcı özelliğe sahip olan bu gazlar stratosferde toplanarak Ozona öldürücü darbe vurur.
   Atmosferde kalkan kazlar sıcaktan soğuk iklim olan yere doğru hareket ediyor. İşte bu yüzden ozon deliğinin kesintisi üzerinde açılması da bu effektlə ilişkilidir.
   Kesintisi üzerinde Ozon deliğinin boyutu yaklaşık ABD - ın topraklarına eşit olmuştur.
   Texas Üniversitesi bilim adamlarının tedqiqatlarına göre Antraktidada yakın olan Güney Amerika üzerinde son yıllarda ozon gazı% 30 azalmıştır.
   Ozon deliğinin genişlemesi çok ağır sonuçlara neden olabilir. Bu tehlike artık Şili ve Arjantin'de fark edilmektedir.
   Şili alimlerinin gözlemlerine göre, hazırda yayda burada güneş ışınının altında 15 dəqidə kalmak etkisine göre geçmiş yılların 4 saatine eşittir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İnsan skeleti

ƏN MƏSUR RİYAZİYYATÇILAR

Günəş sistemi